2015. már 28.

Pénz, siker, filmipar - Magyarok akik megalapozták a filmgyártás történetét I.

írta: Dédi Dédi
Pénz, siker, filmipar - Magyarok akik megalapozták a filmgyártás történetét I.

theda_bara-theredlist.jpg

 

Az általam felsorolt nevek nagyrésze egészen biztosan ismerősen cseng majd, azonban egészen biztos hogy akad közöttük olyan, akiről méltatlanul elfeledkeztünk, és olyan is akiről talán nem is tudtuk hogy neve hazánkhoz kötődik. Lássuk az első részt!

Adolf Zukor - 1873-ban született, Ricsén, egy magyar faluban még az Osztrák.Magyar Monarchia idején. Közvetlenül az emigrációja előtt, 16 éves korában ígéretet tett egy nála 4 évvel időssebb lánynak, hogy érte küldet és az újvilágban feleségül veszi. Mindössze pár penny árválkodott a zsebében amikor megérkezett New York-ba, ahol egy szőrmésnél vállalt állást, 3 évvel később saját ruhadarabjait tervezte és árusította. A 20-as évei elejére már igen tehetősnek mondhatta magát, cége több mint 20 főt foglalkoztatott, pár évvel később New York thetős, zsidó-német negyedéből elköltözött, hogy újabb kihívásokat keressen, így a lánnyal, akinek anno ígéretet tett, és valóban kiköltözött New York-ba sohasem találkozott újra. 

10713_127619191020.jpg

A filmek világa viszonylag korán elkezdte érdekelni, azonban nem művészi, hanem inkább üzleti megfontolásból. Korai poróbálkozása egy filmes 'bódé' ahol 2 penny fejében lehetett rövidfilmeket nézni, majd megalapította a Famous Players Film Company-t, ami regények és színdfarabok vánszonre vitelével foglalkozott, A váltásban unokatestvérétől  Max Goldsteintől kapott kölcsön is hozzásegítette. 

william-fox--e1336392860679.jpg

korai_szinhaz.jpgKorai penny-s színház

1914-ben Zukornak már évi 30 film készítéséhez elegendő kapacitása volt, és megnyitotta Standard nevű mozipalotáját a Brodway-n, ezt követően Los Angeles külvárosában (igen, ez a mai Hollywood)   bérbe vette egy farm gazdasági épületét, ahol az első stúdió üzemelt. Bevezette a kizárólagosságot, ami azt jelentette hogy az általa szerződtetett színészek más cégnél nem vállalhattak munkát.

adolph_zukor_dorothy_lamour_lizabeth_scott.jpg

Adolph Zukor, Dorothy Lamour, Lizabeth Scott
zukor_1964_carrol_baker.jpgCarrol Bakerrel 1964-ben

Zukor ekkor már a felső tízezer fényűző életét élte, frissen vásárolt New York melleti, golfpályás és úszómedencés villáját éjszakai és vendégházzal, mozival, üvegházzal és garázzsal bővítette

adolph-zukor1.jpg

Jesse L. Lasky szintén filmes cégével fuzionálva 1916-ban létrejött a ma is ismert Paramount Pictures. A cég több újraszervezést követően a '40-es években tovább erősítve befolyását szövetségre lépett az ABC stúdióval.

images.jpg

Zukor 1949-ben életművéért Oscar díjat kapott, csillaga megtalálható a Hollywoody hírességek sétányán. 

Fried Vilmos - de ki is volt ő? William Fox néven talán már ismerős lehet, A Fox Film Corporation, vagy a mai 20th Century Fox alapítójaként maradt fennt neve. 1879-ben Tolcsván szóületett, családja 9 hónapos korában az USA-ba emigrált, ahol a családi Fuchs nevet Fox-ra változtatják. Vilmos szintén egy szőrmékkel foglalkozó vállalatnál szerez állást, már 8 évesen. Szüleivel és 6 testvérével él New Yorkban, nem túl jó körülmények között. 

williamfox.jpg

Első cégét 1900-ban, 20 évesen alapította, 8 évvel később már a Broadway-n volt mozija, 1915-ben pedig megalapította a Fox Film Corporartion-t. 

williamffox25thjubilee.jpg

Számos magyar filmest, színészt és filmgyártót alkalmazott, forradalmasította a filmgyártást, ő fűzte először láncba a filmipart a forgatástól a vetítésig, sőt, ő volt az első, aki nem a filmek íróit reklámozta, hanem a benne szereplő színészeket, kvázi megalkotva a sztár fogalmát. ezen kívül ő vezette be először a hangosfilmet, mozijaiban egyik napról a másikra kezdék el vetítetni a hatalmas sikert arató hangosfilmeket, 

wiliamfox-fwmurnau.jpg

Cége 1930-ra válságba került, részvényei a fekete csütörtökön 90%-kal estek vissza, emellett a kormány is eljárást indított ellene. Cégének részvényeit felvásárolták a bankok, így elvesztette többségi tulajdonát, a csődeljárás során, hogy mentse a menthetőt megpróbálta megvesztegetni a bírákat amiért fél évre börtönbe kerül. 

20th_century_fox_first_logo-e1336393806817.jpg

A Fox Film egyesült a Twentieth Century Pictures-zel így lett 20th Century Fox. 

William Fox a kudarcok után szegényen élt a filmvilág csillogásától távol, 52 éves korában hunyt el, teljesen megfeletkezett róla Hollywood, temetésére szinte alig mentek el. 

Rózsa Miklós - Többszörös Oscar díjas zeneszerző. 1907-ben, Budapesten született, Európa szerte sok helyen járt és tanult, 1940-ben telepedett le végleg Hollywoodban, innentől kezdve karrierje megállíthatatlanul ívelt felfelé. 

Olyan filmekhez komponált mint a Bagdadi tolvaj (1940), Öt lépés KAiró felé (1943), Julius Cesar (1953), Ben Hur (1959)

 thief_of_bagdad_1940.jpg

 

Szólj hozzá