2013. aug 11.

Fő a változatosság - Fő a hal!

írta: Dédi Dédi
Fő a változatosság - Fő a hal!

Főzelékes hal

222.jpg

Fogyókúrázók figyelmébe ajánljuk a

FŐZELÉKES HALAT

 

Személyenként 20 dkg vegyes zöldséget, 10 dkg burgonyát, egy kis fej karalábét megtisztítunk és apró kockákra vágunk. Egy szelet mélyhűtött halfilét kevés tejben kiáztatunk. Egy kanálka vajban megfuttatunk apróravágott petrezselyem és zeller zöldjét, meghintjük pirospaprikával, törött borssal, megsózzuk, és a főzelékfélékhez keverjük. A főzelékféléket fedővel jól záródó edénybe tesszük, rájakjuk a halszeletet, leöntjük annyi tejjel mely ellepi, megsózzuk, és vízgőzbe állítva kb. 50 percig pároljuk. Reszelt sajttal beszórva tálaljuk.

A hazai és import halkonzervek közül legnagyobb a választék a különböző ízesítésű - olajos, paradicsomos, zöldséges - makrélákban. Ezek húsa szálkatömör, nagy fehérje tartalmú.

Ha a felbontott halkonzerv nem fogy el étkezésnél, a maradékot a dobozból öntsük át kisüvegbe vagy tányérba, fedjük le és úgy tegyük hűtőbe, de egy két napnál itt se tartsuk tovább.

A halkonzerveket kiegészíthetjük, kiadósabbá is tehetjük. Az alábbiakban ehhez adunk néhány ötletet, tanácsot. Az olajos hal olaját - mely rendszerint megmarad, kárbavész - keverjük el júhtúróval, jó ízű szendvicskrémünk, amit kenjünk rá rozskenyérszeletekre, tegyünk rá egy két karika főtt tojást, vagy szórjuk meg reszelt főtt tojással, és díszítsük egy szeletke citrommal, paradicsommal. Felhasználhatjuk az olajot halsaláta öntetéhez is. Ekkore az olajat főtt tojássárgájával keverjük el, és ecetes - sós - cukros salátával hígitsük, citrommal ízesítsük.

Forrás: HOLNAP, HALNAP! - Megjelent a Közgazdasági és Jogi Kiadó gondozásában, 1965

Szólj hozzá

főzelék szendvics halétel halolaj halkonzerv nyári étel halkrém orosz halétel