2015. ápr 16.

Öt személy, akik a halál után is ellenálnak az idő múlásának

írta: Dédi Dédi
Öt személy, akik a halál után is ellenálnak az idő múlásának

Élünk, halunk, elmúlunk. Legalábbis a legtöbben. Azonban voltak emberek a történelem során, akik makacsul ellenálltak az elkerülhetetlen körforgásnak. Legtöbbjüket mély tisztelet övezi, vagy szentnek tartjuk őket. Mi állhat a háttérben? Csoda? Tudományos szenzáció? Vagy egyszerűen hamisítvány?

1. Szent Zita

800px-lucca_zita_san_frediano_0.jpg

Több legenda is fűződik a nevéhez és természetesen már élete során nagy tiszteletnek örvendett, igazán 'felkapottá' azonban csak 1272-es halála után vált, pontosabban azután 300 évvel, amikor testét exhumálták és megállapították hogy az nem indult oszlásnak - az exhumálást követően teste teljesen kiszáradt és mumifikálódott. Igaz, az arca nem tökéletes, de wz 300 év után talán elnézhető. Aki igazán kíváncsi maga is megnézheti az olaszországi Lucca városában található Basilica of San Frediano-ban.

2. Dashi-Dorzho Itigilov

1404993_10151999134338728_1831329907_o.jpg

Dashi-Dorzho Itigilov buddhista láma temetési szertartása akkor kezdődött, amikor még nagyon is élő volt, így eközben, lótuszülésben, meditáció során érte a halál. Végrendeletében azt kérte hogy pontosan abban a pozícióban temessék el, amiben itthagyta a földi világot, majd azt is meghagyta, hogy testét exhumálják pár év múlva. Ez 2002-ben meg is történt, amikor a testről úgy nyilatkoztak a jelenlévők, hogy úgy néz ki "mintha 36 órával ezelőtt hunyt volna el". 

3. La Doncella

llullaillaco_mummies_in_salta_city_argentina.jpg

Nagyjából 500 évvel ezelőtt egy 15 éves inka lányt ért hirtelen a halál, az Andok lejtőin, ahol egyészen 1999-ig ült, és várta hogy megtalálják.A száraz és oxigén-hiányos környezet szinte hibátlanul konzerválta testét.

4. Taj hercegnő múmiája

yeesh.png

Másnéven Xin Zhui, egy kínai nemes felesége volt, a Han-dinasztia korában. származásának hála extravagáns életvitelt folytatott, aminek meg is lett az eredménye, Kre. 163-ban egy szívroham vitte el. Amikor 1971-ben holttestét felfedezték, a bőre még puha volt, az ízületei pedig még rugalmasak. Balzsamozásnak nincs jele, nem tudni minek köszönhetően maradt fennt ebben az állapotban. 

5. Labouré Szent Katalin

800px-bac_catherine_cercueil.jpg

Szent Katalin látta az első Mária-jelenést Franciaországban, 1830-ban, a csoda híre hamar bejárta az országot, majd a világot is, a legenda szerint a Szűz egy üres kápolnában jelent meg előtte, és ő Mária ölébe tett kézzel imádkozott. 

1876-os halálát követően testét 1933-ban exhumálták, a test tökéletes állapotban mardt fent, rugalmas izületekkel. A Párizsi Irgalmas nővérek templomában teljes valójában megtekinthető, egy apró dolog azonban: a kezei nem valósak, azt a jelenésre való tisztelettel külön őrzik. 

 

Szólj hozzá