2016. jan 24.

A világ első számítógépe: Mechanikus fiú 1770-ből

írta: Dédi Dédi
A világ első számítógépe: Mechanikus fiú 1770-ből

Még mielőtt a számítógép kósza gondolatként is felmerült volna, egy svájci feltaláló Pierre Jaquet-Droz megépítette saját 'Író Automatáját', egy élethű, mechanikus babát, amely 40 karakterig bármilyen szöveg másolására beprogramozható volt!

this-mechanical-boy-from-1770-is-the-worlds-first-computer.jpg

A kisfiú mezitláb ül az íróasztalnál, és apró mozdulatokkal, egymás után, precízen veti papírra a betűket, szeme finoman követi a mozgás irányát, sőt, amint a töltötollból kifogy a tinta, felemeli és a tintatartóból újratölti azt. Mint azt fentebb már említettem, egy egész könyvet sajnos nem lesz képes papírra vetni nekünk, de rövid idézetek, bölcsességéek megörökítésére a mai napig tökéletesen alkalmas. 

1_1.jpg

Jaquet-Droz a XVIII. századi híres híres svájci órakészítő mesterek egyike volt, idejének nagyrészében a felső tízezezer megrendeléseit igyekezett kielégíteni, azonban amikor nem a gazdagok és híresek kívánságai leste, saját szórakoztatására különféle szerkezetek és találmányok megvalósításán ügyködött. 

fingersautomaton.jpg

Az elképesztő Író Automatán kívül, egy hasonló elven alapuló zenélő kislányt is létrehozott, őt arra lehetett programozni, hogy egy kis billentyűzeten játszon, ezen kívül mechanikus madarakat - akik képesek voltak énekelni és a szárnyukat csapkodni - valamint egy másik, rajzoló kisfiút is alkotott.

automata2_1.jpg

jaquet-droz-singing-bird-cage-clock-1.jpg

Jaquet-Dorz zenélő madárketrec - mai értéke közel félmillió dollár

Jaquet-Droz babái még most is, több mint 200 évvel később is működőképesek, a svájci Musée d' Art et d' Histoire Neuchatelben lehet megtekinteni őket, azonban a múzeum kurátorai nem engedik a babákat újraprogramozni, így a Mechanikus fiú évek óta ugyanazt a szöveget veti papírra. 

2_1.jpg

3_1.jpg

Szólj hozzá