Vaníliafagylalt
Vaníliafagylalt
(egyben tejes alapfagylalt) (10 adag)
Hozzávalók: 1 liter tej, 32 dkg cukor, 6 db tojássárgája, 1/2 rúd vanília
Egy tiszta edénybe, amelynek űrtartalma az adott mennyiség kétszerese, feltesszük forralni a tejet, a hosszában szétszedett vaniliával. 6 db tojás sárgáját egy másik edényben habverővel kissé kikeverünk, a még hideg tejből 2 dl-t hozzáteszünk, az egészet simára elkeverjük. Ha már a tej 50-60°, hozzáadjuk a cukormennyiséget, tovább forraljuk gyakran keverve, hogy le ne kozmásodjon. Ha a tej forrni kezd, állandó gyors keverés közben, lassan beleeresztjük a tojást. Ha felforrt, levesszük a tűzről (vigyázzunk, könnyen kifut!) és sűrű szőrszitán átszűrjük. Hűtés, vagy kiűlés után fagyasztható. Ha 1-2 órán belül nem használjuk fel, fagyasztásig jégszekrényben vagy jég között tároljuk, mert igen könnyen romlik. Fagyasztva, legalább mínusz 15-16°-on napokig tárolható.
Fagyasztásnál 25-30% felhabzás következik be, tehát térfogata ennyivel növekszik. Elektromos fagyasztó hiányában egy nagyobb edénybe törött jeget teszünk, ezt jól meghintjük konyhasóval, egy kisebb edényt a fagyasztandó fagylalttal a jég közé tesszük és forgatjuk. Többszöri forgatás után az egész anyag megfagy. Vigyázzunk, hogy sós lé ne kerüljön bele. A fagylaltot tiszta vízbe mártott kanállal vagy erre a célra szolgáló fagylaltadagolóval tálaljuk.
SZAKÁCSKÖNYV: Mózer István, Pelle Józsefné, Rákóczi János, Schulhof Géza, Szinder László, Turós Emil, Venesz József
Kiadás éve: 1960