2013. aug 24.

Angol ökörfarkleves

írta: Dédi Dédi
Angol ökörfarkleves

ANGOL ÖKÖRFARKLEVES

 

A megmosott ökörfarkot porcogói szerint földaraboljuk és fél sárgarépával, fél zellerrel, fél vöröshagymával (mindezeket össze kell aprítani) kevés zöldpetrezselyemmel, egy babérlevéllel, és 5-6 borsszemmel, vajjal kikent lábasba tesszük és 1 1/2 deci vizet öntve rá, élént tűzön szép barnára sütjük, miközben a lábast többször megrázzuk. Ezután meghintjük 4 evőkanál vízzel, felöntjük 1 1/2 liter vízzel, megsózzuk és keverjük míg forrni kezd. Akkor gyenge tűzre állítjuk és lassan főzzük, míg az ökörfark úgy megpuhul, hogy a csontról könnyen lejön. Közben egypárszor leszedjük a habját és a zsírját. A farkhúsokat levesestálba rakjuk, rászűrjük a levet, és pirítottzsemlyekockákkal tálaljuk. Nagyon jó ízt ad a levesnek, ha tálalás előtt 10 perccel 2 deci fehér bort és kevés törött borsot teszünk bele.

Albertina-Rubens-Ox.jpg

Az Ínyesmester szakácskönyve (Budapest, 1933, Athenæum)

Szólj hozzá

különlegesség régi recept angol ökörfarkleves különleges rcept