Savanyútojás
SAVANYÚTOJÁS
Hozzávalók: 10 db tojás, 7,5 dkg zsír, 10 dkg liszt, 5 dkg hagyma, 1 db babérlevél, 1,5 dkg só, 2,5 dkg cukor, 1 egész bors, 1 dl ecet, 1,5 dl tejfel, 1/2 citrom, 2,5 dkg mustár
A felhevített zsírban a cukrot világosbarnára pirítjuk, hozzáadjuk a lisztet és tovább pirítjuk folytonos kevergetés közben. Ha a rántás jó barna, hozzávegyítjük a finomra vágott hagymát, ecettel és vízzel felengedjük, sóval, egész borssal, babérlevéllel, mustárral, citromhéjjl ízesítjük és jól felforraljuk. Átszűrjük a mártást egy másik lábasba, tűzre tesszük, kellő savanyúra ízesítjük és ha forrásban van beleütjük a tojásokat. Keveset forrni hagyjuk (de a tojásoknak nem szabad egésze megkeményedniök), majd hozzáöntjük a tejfelt, összerázogatjuk, és tálaljuk.
SZAKÁCSKÖNYV: Mózer István, Pelle Józsefné, Rákóczi János, Schulhof Géza, Szinder László, Turós Emil, Venesz József
Kiadás éve: 1957