2013. aug 31.

Hideg leves sárgadinnyéből tokaji borral.

írta: Dédi Dédi
Hideg leves sárgadinnyéből tokaji borral.

Soupe froide au melon sucre

Három szép sárgadinnyét fölszelünk, megtisztítjük, aztán a húsát kivágjuk. Ebből egy harmadrészt elveszünk, ezüstforint nagyságú finom szeletekre vágjuk, aztán egy tiszta edénybe téve finom czukor porral behintjük, befödjük, és egyelőre félre állitjuk. A másik két harmadrészt finoman összezúzzuk, egy szűrőn áttörjük, egy kiló olvasztott czukrot keverünk közé, azután két palaczk szamorodni és egy pohár tokaji bort öntünk hozzá. Hozzá adjuk a szeletekre vágott dinnyét is, az egészet egy porczellán edénybe téve jégre állítjuk, s ott hagyjuk négy óra hosszáig, aztán csészékbe öntve föltálaljuk.

 

melon.jpgDobos C. József - Magyar–franczia szakácskönyv (Budapest, Magyar–franczia szakácskönyv (Budapest, 1881)

Szólj hozzá