2019. már 08.

Kommunista-e a nőnap? Egy mítosz története

írta: Dédi Dédi
Kommunista-e a nőnap? Egy mítosz története

Bár a nőnap erősebb hagyományokkal rendelkezik Európában mint az Egyesült Államokban, képzeletbeli gyökerei talán mégis az óceánon túlra nyúlnak vissza? Tekintsük át hát röviden, honnan is indult útjára ez a mára gyöngyvirág illatúvá szelídült hagyomány.

nonap4.JPG

Cikkek, és összefoglalók szerint először az USA-ban ünnepelték, 1907-ben vált hivatalossá és egy 1857-es feminista esemény 50. évfordulájnak állított emléket, amikor is egy new yorki ruházati- és textilipari gyár női munkásai felléptek az elnyomás ellen. Ezzel csak egy probléma van, bizonyos kutatások cáfolják mind az '57-es eseményeket, mind pedig az 50. évfordulós elméletet - állítja Françoise Picq francia történész. Sem a korableli újságok, sem pedig a nőnappal kapcsolatos első publikációk nem utalnak az eseményekre. A kutatás inkább azt sugallja, hogy a történetet az 1950-es években találták ki, egy hidegháborús erőfeszítés részeként, a nemzetközi nőnap szocialista gyökereitől való leválasztására.

A szocialista kezdeményezés

A történész szerint 1910. augusztusában a második, koppenhágai Szocialista Nők Konferencián Clara Zetkin német szocialista politikus és nőjogi harcos kezdeményezte az eseményt, és bár a március 8-i dátumot nem fixálták, de megállapodás született arról, hogy „az osztálytudatos proletár politikai és szakszervezetekkel egyetértésben” mobilizálják a nőket. Éppen ezért a nőnap szocialista, nem pedig a feminista mozgalom kezdeményezésének tekinthető. Az ok, amiért Clara Zetkin a mozgalmat javasolta, az volt, hogy megakadályozza a burzsoá feminista csoportok  befolyását - vallja Picq. 

nonap5.jpg

Clara Zetkin

nonap1.jpg

Az első világháború kitörése viszább vetette az ünnep körüli mozgalmakat, 1917-ig, a szentpétervári női munkások felkeléséséig. A bolsevikok ezt a napot tekintették a forradalom napjának, és a kommunista pártok előszeretettel használták a nők mozgósítására - és bár jelentése azóta gyökeresen megváltozott, a nőnapot 1945 óta hivatalosan ünnepelték minden szocialista országban.

nonap.jpg

Azt, hogy kinek mit jelent a nőnap, mindenki maga dönti el, talán nincs még egy ünnep, ami ennyire a politikai eszmék kereszttüzébe került volna az évek során - de abban talán nem vitatkozunk, hogy évente legalább egyszer minden nő megérdemli azt a szál virágot. ;)

 

Szólj hozzá

kommunizmus szocializmus nőnap USA