2019. ápr 03.

Éjszaka a múzeumban. Így tölthetsz egy estét a Louvre üvegpiramisa alatt

írta: Dédi Dédi
Éjszaka a múzeumban. Így tölthetsz egy estét a Louvre üvegpiramisa alatt

Az Airbnb két szerencsésnek kínál lehetőséget arra, hogy a párizsi Louvre Múzeum üvegpiramisa alatt töltse az éjszakát. A tartózkodás magában foglal egy speciális tárlatvezetést, italozást Mona Lisával, vacsorát a Milói Vénusszal, de egy akusztikus koncertet is tartalmaz III. Napóleon pazar termében.

A Louvre-ra láthatóan mély benyomást tett az "Éjszaka a múzeumban" című film és úgy gondolták, itt az ideje hogy a fikció végre valósággá váljon. A játékot az Airbnb indítja az épület 30 éves évfordulója alkalmából, melyen ha szeretnénk részt venni nincs más dolgunk, mint ellátogatni az airbnb.com/louvre webhelyre április 12. éjfélig, és megválaszolni az alábbi kérdést: Miért te lennél a Mona Lisa tökéletes vendége?

5ca387e192c8867a2c408466-1136-853.jpg

...
Tovább Szólj hozzá

kult múzeum Louvre

2019. ápr 02.

Az 50-es 60-as évek legvonzóbb csillagai

írta: Dédi Dédi
Az 50-es 60-as évek legvonzóbb csillagai

Peter Basch fotói Hollywood ikonikus szépségeiről

A berlini születésű Peter Basch amerikai magazin és glamour fotós (1921 - 2004) a második világháború előtt megnövekedett zsidóellenes hangulat miatt családjával New Yorkba menekült. Tanulmányait is itt, a DeWitt Clinton High Schoolban kezdte majd Angliában folytatta, míg családja ez idő alatt Los Angelesben telepedett le. Az Egyesült Államokba való visszatérése után csatlakozott a hadsereghez, ahol a légierő első mozgókép-egységében osztották be, első fotós tapasztalatait is itt szerezte.

A háború után szülei segítségével megnyitotta első fotóstúdióját.

Peter Basch több mint húsz éves sikeres magazinfotós karrier áll. Amerika- és Európa-szerte hírességekről, művészekről, táncosokról, színészekről, sztárokról és ...

Tovább Szólj hozzá

fotó kult Hollywood

2019. már 27.

Nincs itt semmi látnivaló! Megnyitja kapuit az első vagina múzeum

írta: Dédi Dédi
Nincs itt semmi látnivaló! Megnyitja kapuit az első vagina múzeum

A világ első vagina múzeuma Londonban (hol máshol?), a Camden Marketen várja majd a lelkes látogatókat. És igen, létezik már pénisz múzeum.

vag4.jpg

Florence Schechter alapító, Izlandi kiruccanása során akadt bele egy pénisz múzeumba, és úgy gondolta, meglehetősen igazságtalan hogy ennek nincs egyenértékű párja.

sei_58075310.jpg

Alapos kutatómunkát követően is csak egy galériát Tasmániában, és egy osztrák virtuális múzeumot talált a témának szentelve, azonban vagina múzeumnak a maga hús-vér, fizikai valójában nyomát sem lelte. Éppen ezért mit ér a pénisz vagina nélkül alapon úgy döntött, itt az ideje nyitni egyet és betölteni a tántongó űrt a piacon. 

Vagina tudományos, történelmi, és társadalmi aspektusból

A múzeum a ...

Tovább Szólj hozzá

kiállítás múzeum London vagina múzeum

2019. már 20.

Szex, kábítószer és Gloria Gaynor. A Studio 54

írta: Dédi Dédi
Szex, kábítószer és Gloria Gaynor. A Studio 54

Az amerikai Meryl Meisler lencséjén keresztül pillanthatunk be az epikus diszkó korszak gátlásoktól mentes világába. 

A neves fotós szabadúszó illusztrátorként kezdte, a New York Times és a Newsday számára alkotott, esténként azonban hobbijának hódolt - New York mára már legendásnak számító klubjait látogatta. A szabados elveket valló bulizókkal ellentétben nem fogyasztott kábítószert vagy ivott, de nem is ropta Donna Summer és Gloria Gaynor himnuszaira. Ezeken az estéken csak fotózott, átgondoltan és megfontoltan, hiszen egy ilyen gyorsan pulzáló környezetben hamar el lehetett lőni egy tekercs filmet. 

A 70-es évek eme kivételes korszaka, a Studio 54, a Hurrah vagy a Paradise Garage alkoholtól szextől, és drogoktól hevült ...

Tovább Szólj hozzá

fotó new york vintage USA

2019. már 08.

Kommunista-e a nőnap? Egy mítosz története

írta: Dédi Dédi
Kommunista-e a nőnap? Egy mítosz története

Bár a nőnap erősebb hagyományokkal rendelkezik Európában mint az Egyesült Államokban, képzeletbeli gyökerei talán mégis az óceánon túlra nyúlnak vissza? Tekintsük át hát röviden, honnan is indult útjára ez a mára gyöngyvirág illatúvá szelídült hagyomány.

nonap4.JPG

Cikkek, és összefoglalók szerint először az USA-ban ünnepelték, 1907-ben vált hivatalossá és egy 1857-es feminista esemény 50. évfordulájnak állított emléket, amikor is egy new yorki ruházati- és textilipari gyár női munkásai felléptek az elnyomás ellen. Ezzel csak egy probléma van, bizonyos kutatások cáfolják mind az '57-es eseményeket, mind pedig az 50. évfordulós elméletet - állítja  Françoise Picq francia történész. Sem a korableli újságok, sem pedig a ...

Tovább Szólj hozzá

kommunizmus szocializmus nőnap USA

2019. már 06.

Viva Las Vegas - 20 lenyűgöző fotó a 80-as évek Las Vegasáról

írta: Dédi Dédi
Viva Las Vegas - 20 lenyűgöző fotó a 80-as évek Las Vegasáról

A 20. század közepén a las vegasi szervezett bűnözés fokozatos leáldozásával egy új fejezet nyílt a város történetében, új épületek, soha nem látott méretű resortok nőttek ki a földből, ezt a korszakot örökítik meg a holland fotográfus, Hans Molenaar képei.

A maffia főnökök helyett a kaszinók, klubok és hotelek vállalkozók kezébe kerültek, akik szépen lassan egyre családközpontúbb arculatot adtak a városnak. 

old_las_vegas_31.jpg

Az időszak mega-resort korszakként is ismert, mely 1989-ben kezdődött a The Mirage építésével. 

old_las_vegas_21.jpg

old_las_vegas_10.jpg

old_las_vegas_12.jpg

old_las_vegas_11.jpg

old_las_vegas_13.jpg

old_las_vegas_14.jpg

old_las_vegas_15.jpg

old_las_vegas_16.jpg

old_las_vegas_23.jpg

old_las_vegas_27.jpg

old_las_vegas_4.jpg

old_las_vegas_41.jpg

old_las_vegas_48.jpg

old_las_vegas_5.jpg

old_las_vegas_6.jpg

old_las_vegas_8.jpg

old_las_vegas_9.jpg

 

 

Tovább Szólj hozzá

retro fotó vintage lasvegas

2019. már 06.

Scold kantár - a maszk, amit nők büntetésére használtak

írta: Dédi Dédi
Scold kantár - a maszk, amit nők büntetésére használtak

A Scold maszk egy Nagy-Britanniából származó fémszerkezet, melyet nők nyilvános megszégyenítésére alkalmaztak, az eszköz később más európai országokra is átterjedt, és egészen az 1800-as évekig volt használatban.

scolds-bridle-1.JPG

Scold maszk a 18. századból, Märkisches Museum Berlin.

Először egy 1567-es skót forrás említi mint hivatalos büntetőeszközt. Bírói ítélet által kötelezték a maszk viselésére elsősorban azokat a nőket, akiket boszorkánysággal vádoltakat, de alsóbb oszályokban "illetlen beszédért", pletykálkodásért, hazugságért vagy akár veszekedésért, hangoskodásért is könnyen bajba keveredhetett az ember lánya. A maszk számtalan nevet kapott az évek során ismert volt "Gossip's Bridle"-ként vagy "Witch's Bridle"-ként ...

Tovább Szólj hozzá

retro vintage középkor maszk

2016. jan 27.

Észak-Korea ahogy még sohasem láttad

írta: Dédi Dédi
Észak-Korea ahogy még sohasem láttad

A francia fotós Eric Lafforgue hatszor látogatott el a vörös országba, miután fotóit pulblikálta, hivatalosan is kitiltották Észak-Korea területéről.

Útja során államilag elismert idegenvezetők kísérték, akik tudták hogy Lafforgue fotózik, amíg azonban úgy ítélték meg, hogy az az ország érdekeit szolgálja, és turisztikai szepontból előnyös lehet Észak-Koreának, hagyták. Lafforgue 'játék'-nak nevezte ezt, amit ő és az ország egészen a kitiltásig elég jól játszott.

'A rezsim irányít mindent, azt hogy mi megy be és mi jön ki az országból. így engem is,  amíg azt látták hogy mosolygó gyerekeket fotózom, nem volt baj, de én az ország igazi arcát szerettem volna megmutatni'  - mondta  Lafforgue. 

01.jpg

02.jpg

10.jpg

05.jpg

11_1.jpg

15_1.jpg

190s_s.jpg

...
Tovább Szólj hozzá

2016. jan 24.

A világ első számítógépe: Mechanikus fiú 1770-ből

írta: Dédi Dédi
A világ első számítógépe: Mechanikus fiú 1770-ből

Még mielőtt a számítógép kósza gondolatként is felmerült volna, egy svájci feltaláló Pierre Jaquet-Droz megépítette saját 'Író Automatáját', egy élethű, mechanikus babát, amely 40 karakterig bármilyen szöveg másolására beprogramozható volt!

this-mechanical-boy-from-1770-is-the-worlds-first-computer.jpg

A kisfiú mezitláb ül az íróasztalnál, és apró mozdulatokkal, egymás után, precízen veti papírra a betűket, szeme finoman követi a mozgás irányát, sőt, amint a töltötollból kifogy a tinta, felemeli és a tintatartóból újratölti azt. Mint azt fentebb már említettem, egy egész könyvet sajnos nem lesz képes papírra vetni nekünk, de rövid idézetek, bölcsességéek megörökítésére a mai napig tökéletesen alkalmas. 

1_1.jpg

Jaquet-Droz a XVIII. századi híres híres svájci ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jan 22.

A divat örök - Rocksztárok neglizsében

írta: Dédi Dédi
A divat örök - Rocksztárok neglizsében

Ritkán látott fotók sokat látott legendákról, 30 év fürdőruhadivatjáról nem is beszélve :)

brian_jones_mick_jagger_and_charlie_watts_1965.jpga LIFE fotója Brian Jonesról, Mick Jaggerről, és Charlie Wattsról, 1965
mick_jagger_1965.jpgMick Jagger a medence partján, 1965

betty_davis_1969.jpgBetty Davis, 1969

rod_stewart.jpegA napbarnitott Rod Stewart

joan_jett_and_the_blackhearts.jpegJoan Jett and the Blackhearts

brian_jones_and_keith_richards_1965.jpgLegendák: Brian Jones and Keith Richards, 1965

elvis_presley_1961.jpgMindörökké Elvis, 1961

david_bowie_and_iman.jpegWell well well,  David Bowie (és Iman) ;)


the_beach_boys_1966.jpegThe Beach Boys, 1966

this_may_be_a_lot_of_rick_james_and_not_a_lot_of_bathing_suit_but_you_get_the_idea_1981.jpgA kevesebb néha több?? Rick James és fürdőszettje 1981-ből

ozzy_osbourne_1985.jpeg
Ozzy Osbourne, 1985-ben

acdc_1985.jpgAC/DC, 1985 - már akkor sem a szépfiú image-re gyúrtak

no_doubt_1989.jpg
Végül pedig a  No Doubt 1989-es fotója

 

Tovább Szólj hozzá

fotó vintage rocks

2016. jan 10.

Nevada bordélyai 18+

írta: Dédi Dédi
Nevada bordélyai 18+

Marc Andrews fotós öt éven keresztül látogatta Nevada állam kuplerájait, várakozásaival ellentétben nem bűnbarlangok elszigetelt lakóit, hanem hús-vér embereket, sorsokat sikerült lencsevégre kapnia.

Képeit Nevada Rose című albumában jelentette meg először.

when-mcandrews-began-shooting-nevadas-brothels-he-expected-to-find-a-seedy-place-filled-with-drugs-what-he-found-at-places-like-the-wild-horse-ranch-shown-here-from-afar-was-something-completely-different-1200x960.jpgElső állomás:  Moonlight Bunny Ranch - itt a lányok nem egyeztek bele a fotózásba 

38-1200x960.jpgEzt követően Andrews kisebb városokban próbálkozott

after-being-turned-down-by-several-other-brothels-in-the-carson-city-area-one-of-the-prostitutes-recommended-that-he-try-a-smaller-town-like-elko-or-ely-where-proprietors-might-be-more-friendly-1200x960.jpg

Elko - első fotóit az Old Bridge nevű helyen lőtte

56-1200x960.jpg

Egy igen praktikus bankautomata

once-inside-customers-go-to-the-pay-room-to-withdraw-cash-for-the-nights-partying-608x760.jpg

Carli, az első prostituált aki hagyta magát lencsevégre kapni

this-photograph-of-carli-at-monas-ranch-in-elko-was-one-of-the-first-shots-he-took-during-the-project-he-stayed-at-monas-for-five-nights-and-shared-a-bathroom-with-the-working-girls-608x760.jpg

Később egyre többen egyeztek bele

9848d3697241a31715859a534073886f.jpg

Andrews szerint a  lányok közül sokaknak barátjuk és gyermekeik is voltak  

mcandrews-was-given-free-rein-to-take-pictures-as-long-as-he-had-a-womans-permission-1200x960.jpg

Sőt, az egyik lány matematika tanárnő volt, aki ...

Tovább Szólj hozzá

2015. jún 22.

17 meglepő és ritka fotó a múltból I.

írta: Dédi Dédi
17 meglepő és ritka fotó a múltból I.

 

1. A "kopogtató" - furcsa módja az ébresztésnek a XX. század elején

980x.jpg

2. Európa uralkodói egy képen - Norvégia, Portugália, Belgium, Görögország, a Német Birodalom, Spanyolország, Nagy Britannia, és Dánia királya 1910-ben VII. Eduárd temetésén

980x_1.jpg

3. Bowling kicsit másképp - kugli szedő fiúk 1910-ben

980x_2.jpg

4. Mobil cella 1921-ből

980x_3.jpg

5. Egy 1922-es szépségverseny díjazottjai, amikor egy kicsit más volt a szépségideál

980x_4.jpg

6. Strandfelügyelő ellenőrzi hogy a hölgyek fürdőruhája megfelel-e az elvárt hossznak (1921)

980x_5.jpg

7. Bizarr úszómaszk, mely a hölgyek arcát hivatott megvédeni a napsugárzástól

980x_6.jpg

8. Hitler a tükör előtt gyakorolja 1929-es beszédét

980x_8.jpg

9. Esti olvasás az ágyben? Ezt a szemüveget kifejezetten ...

Tovább Szólj hozzá

2015. ápr 16.

Öt személy, akik a halál után is ellenálnak az idő múlásának

írta: Dédi Dédi
Öt személy, akik a halál után is ellenálnak az idő múlásának

Élünk, halunk, elmúlunk. Legalábbis a legtöbben. Azonban voltak emberek a történelem során, akik makacsul ellenálltak az elkerülhetetlen körforgásnak. Legtöbbjüket mély tisztelet övezi, vagy szentnek tartjuk őket. Mi állhat a háttérben? Csoda? Tudományos szenzáció? Vagy egyszerűen hamisítvány?

1. Szent Zita

800px-lucca_zita_san_frediano_0.jpg

Több legenda is fűződik a nevéhez és természetesen már élete során nagy tiszteletnek örvendett, igazán 'felkapottá' azonban csak 1272-es halála után vált, pontosabban azután 300 évvel, amikor testét exhumálták és megállapították hogy az nem indult oszlásnak - az exhumálást követően teste teljesen kiszáradt és mumifikálódott. Igaz, az arca nem tökéletes, de wz 300 év után talán elnézhető. Aki igazán kíváncsi ...

Tovább Szólj hozzá

2015. ápr 14.

A gyengédség pillanatai - fotók a frontról

írta: Dédi Dédi
A gyengédség pillanatai - fotók a frontról

3769f2416ab112a87876b4d23aa2cef3.jpg

A gyengédség örök - mondanák sokan közülünk, de mégis ki az aki meg tud maradni a legkegyetlenebb helyzetben is? Ki az aki ember tud maradni? Mitől vagyunk mi, emberek, Emberek?

A háború maga a pokol, a katonák akik borzasztó körülmények között harcolnak, néha a legkevésbé várt helyzetben találják meg a gyengédséget. 

Az alábbi fotókon nagyrészt I. és II. Világháborús katonákat láthatunk a gondoskodás átszellemült, váratlan pillanataiban megörökítve.

enhanced-buzz-4242-1338232012-7.jpg

1945_russian_soldiers_sleeping_with_a_puppy_in_prague_during_world_war_2.jpg

Kimerült orosz katonák és alvóparnerük - Prága, 1945 II WW

seaman_j_t_walker_with_his_pup_shrapnel_and_seaman_gamble_with_his_cat_salvo.jpg

Seaman J. T. Walker  Shrapnel nevű kutyájával és  Seaman Gamble Salvo nevű macskájával

1943.jpg

"Porky" a bébi vaddisznó szorosan követi új, tengerészgyalogos barátját - valahol a Csendes-óceán ...
Tovább Szólj hozzá

2015. ápr 13.

Dubai 50 évvel ezelőtt

írta: Dédi Dédi
Dubai 50 évvel ezelőtt

article-2144613-13189d26000005dc-89_964x616.jpg

Dubai, az Emirátusok második legnagyobb városa, a Közel-Kelet fővárosa, vagy a Közel-Kelet Manhattan-je. Ma  kétarcúságától, elképesztő gazdagságáról, fényűzéséről, luxusautóiról, és olyan felhőkarcolóiról ismert, melyek szó szerint az égig érnek - azonban ez nem volt mindig így. 

article-2144613-131687ff000005dc-442_470x400.jpg

 Beduin sólyommal

Közel 50 évvel ezelőtt, még egy beduinok és gyöngyhalászok lakta poros kis település volt a Perzsa-öböl partján. Ahol ma luxusautók furikáznak, nem is olyan rég - az Öböl-államok hatalmas olajkészleteinek felfedezése előtt - még tevék masíroztak az alig használt sivatagi utakon.

article-2144613-131685b9000005dc-225_964x562.jpg

A karavánok 1980-ig jelentettek látványosságot a turisták számára

1830-ban a líva-oázisi törzsek uralma alá került a ...

Tovább Szólj hozzá

kult történelem dubai

2015. ápr 10.

A rizsporos paróka őrült története

írta: Dédi Dédi
A rizsporos paróka őrült története

A rizsporos parókák közel 200 évig a legdivatosabb és legelegánsabb kelléknek számítottak - azonban ha nem lettek volna nemi betegségek, borzalmas haj higiéniás viszonyok, valamint divatőrült királyok, ez a népszerű kiegészítő sem indulhatott volna hódító útjára. 

powdered-wig_5.jpg

A paróka története - hihetetlen de a szifiliszhez köthető. A fertőzés a fekete halál óta Európa-szerte a legelterjedtebb nemi úton terjedő betegség volt az 1600-as évek óta. 

Haj-ügy, nagy ügy

Ebben az időben a kopaszság és a hajhullás egyet jelentett a nyilvános megszégyenüléssel, a hosszú, és dús haj pedig egyfajta státuszszimbólumnak számított. Samuel Pepys londoni polgár testvére szifilisz fertőzés következtében elvesztette hajkoronáját, a ...

Tovább Szólj hozzá

kult divat

2015. ápr 08.

A férfi, aki lefektette a modern fotózás alapjait

írta: Dédi Dédi
A férfi, aki lefektette a modern fotózás alapjait

jacques-henri-lartigue-01.jpg

Jacques-Henri Lartigue, pontosabban Jacques Henri Charles Auguste Lartigue, 1894-ben született fotgráfus, aki mai szemmel is nézve, a fotóművészet egyik legkiemelkedőbb alakja, spontán beállításaival, 'képkivágásaival', degas-i magasságokba emelte a műfajt

Lényeg a lényeg hogy kitörölhetetlen nyomot hagyott a fotóművészetben, de hogyan?

A művész önmagát  'multimédia-autobiográfus'-nak nevezte, művészetének célja a zajló élet dokumentálása, melyhez írásos feljegyzéseket is társított. 

Még az is ismeri aki azt hiszi, hogy nem. Párizs külvárosában külvárosában, igen tehetős család sarjaként, már 7 évesen volt olyan szerencsés, hogy apja gépével fotózhatott, 9 évesen már ő készítette a családi fotókat. Az ...

Tovább Szólj hozzá

fotó kult Lartigue

2015. ápr 02.

Egy viszony krónikája '69

írta: Dédi Dédi
Egy viszony krónikája '69

1969, Köln. A 39 éves Günter viszonyba kezd 24 éves titkárnőjével, Margarettel. Mindketten házasok. 

o-marg-900.jpg

A pár 19 hónapig közös 'üzleti utakra' jár, hotelekben, kaszinókban, fürdőkben bujkálva titkos légyottokon élvezik egymás társaságát, eközben az együttlét minden percét - Margaret körömlakkozását, intim perceket a fürdőben, színes- és fekete-fehér fotókkal örökítik meg a jövő számára. 

Kapcsolatuk maradványai 30 évvel később kerületek elő egy üres német lakásból. A bőrönd több száz fotót, eltett jegyeket és számlákat rejt. 

Günter és Margaret részletesen dokumentálta, mit ettek, ittak, mit viseltek, merre jártak, és milyen pózban szeretkeztek. "Ruha: világoskék, fehér és barna szoknya, valamint ...

Tovább Szólj hozzá

2015. ápr 02.

'Olyan országban akarunk élni...'

írta: Dédi Dédi
'Olyan országban akarunk élni...'

Orbán Viktor Retro - korai fotók a miniszterelnökről

 

orban_pipas.jpg

1980-ban

tumblr_ngj1j8it8j1qzjtj5o1_400.jpg

Fiatalság...

orban_viktor_s_speech_on_march_15_1989.jpg

Orbán Vitkor beszéde 1989-es március 15-én

orban_viktor_es_a_fidesz_szlogenje_1989_oktober_14-en_nol.jpg

Orbán Viktor a Fidesz szlogenjével 1989. október 14-én - Fotó: nol.hu

20121019-archiv-orban-viktor-es-kover4_a_hipi.jpg

Kövér Lászlóval

25_eve_nol.jpg

25 éve - Fotó: nol.hu

4067450_65659559e02f4a4934b28e2fefd25fdf_wm_1.jpg

Fodor Gábor, Orbán Viktor, Deutsch Tamás

keri_laszlo_a_rendszervaltas_kronikaja_8809.jpg

Egy asztalnál Horn Gyulával - Fotó: Kéri László: A rendszerváltás krónikája 1988-2009

horn_gyula_es_orban_viktor_nyilvanos_vitaja_a_kozgazon_a_masodik_fordulo_elott.jpg

Horn Gyula és Orbán Viktor nyilvános vitája 

csakafoci_eorsi_istvan_es_orban_viktor_perocseny_1989_junius_vege.jpg

"Csakafoci" - Eörsi István és Orbán Viktor 1989 június

hirkep201406200732407433.jpg

Borral

1997_fociserules.jpg

1997 focisérülés

fidesz_1994-es_szuletesnapj_foto_kegyes_andras_mti.jpg

Magasban, Fidesz 1994-es születésnap - Fotó: Kegyes András/MTI

4325716_1536249ceb1b3cf44aeb3c2d42f7f4f2_wm.jpg

"Ez a párt szereti a kerékpárt" - Fotó: Teknős Miklós/Népszabadság

orban_medgyessy480.jpg

 Medgyessy Péterrel

orban_viktor_es_torgyan_jozsef_az_1998-as_parlament_alakulo_ulesen_nol.jpg

Orbán ...
Tovább Szólj hozzá

2015. ápr 01.

Itt a Gluténmentes Múzeum

írta: Dédi Dédi
Itt a Gluténmentes Múzeum

A zseniális ötlet híres alkotásokat gondol újra a kor szellemében - gluténmentesen :) 

Millet Kalászszedői kalász nélkül:

tumblr_njct2aiwg31unnd3po1_1280.jpg

Van Gogh

tumblr_njcsxbvbdb1unnd3po1_1280.jpg

Arcimboldo

tumblr_nke2x01fbk1unnd3po1_1280.jpg

Caravaggio Utolsó (gluténmentes) vacsorája

tumblr_nl9xshovul1unnd3po1_1280.jpg

Grant Wood

tumblr_nlk6r1hvzm1unnd3po1_1280.jpg

Anna Acher

tumblr_nlk6sk275t1unnd3po1_1280.jpg

Dali

tumblr_nltqkyajj31unnd3po1_1280.jpg

Vermeer

tumblr_nm4is58i8h1unnd3po1_1280.jpg

Robert Doisneau híres Picasso portréja újragondolva

tumblr_nlenum28ve1unnd3po1_1280.jpg

Razzia

tumblr_nke2m8jhqr1unnd3po1_1280.jpg

Guiness reklám

tumblr_nl68x7ofpf1unnd3po1_1280.jpg

Walt Disney

tumblr_njcsvokadt1unnd3po1_1280.jpg

Továbbiakért katt a http://glutenimage.tumblr.com/ -ra!

Tovább Szólj hozzá

kult

2015. ápr 01.

Cuki mackós kekszek

írta: Dédi Dédi
Cuki mackós kekszek

cute-hugging-bear-cookies-maa-tamagosan-13.jpg

Bár ezúttal nem egy régi receptről van szó, mégsem tudtam ellenállni ennek a cuki, mandula-ölelő mackós süti receptnek. Íme:

- Melegítsük elő a sütőt 160°-ra

- Egy tálban keverjünk el 110 g finomlisztet 20 g burgonyakeményítővel és egy csipet sóval

- Vegyítsünk 40 g répacukor szirupot 10 g mézzel és 30 g növényi olajjal 

- miután alaposan elkevertük az összetevőket nyújtsuk ki a tésztát, és medve formával vágjuk ki az alakzatokat

- hegyes eszköz segítségével rajzoljuk meg a mackók arcát, helyezzük a mogyorót/mandulát/diót a mackók karjai közé, majd hajtsuk fel őket

- 150 fokon 10 percig süssük és kész is :)

cute-hugging-bear-cookies-maa-tamagosan-1.jpg

cute-hugging-bear-cookies-maa-tamagosan-2.jpg

cute-hugging-bear-cookies-maa-tamagosan-3.jpg

cute-hugging-bear-cookies-maa-tamagosan-6.jpg

cute-hugging-bear-cookies-maa-tamagosan-12.jpg

 

 

Tovább Szólj hozzá

2015. már 28.

Sonkakrém

írta: Dédi Dédi
Sonkakrém

A Húsvét közeledtével egy könnyed, garantáltan E mentes sonkás kínáló 100 évvel ezelőttről:

sonkak.jpg

30 dkg füstölthúst megdarálok 3-szor egymásután, 5 deka vajat, néhány kanál besamelt és tejfölt adok hozzá. Szitán átnyomom, kevés finomra vágott teljesen zsírtalan sonkával, késhegynyi paprikával és 2 deci felvert tejszínhabbal vegyítem. Szendvicsek töltéséhez használom, de formában is adhatom. Akkor néhány órára jégre teszem és aszpikkal díszítve kínálom. 

 

 

Tovább Szólj hozzá

2015. már 27.

Magyarországon van munkanélküliség? - Nincsen és nem is lehet!

írta: Dédi Dédi
Magyarországon van munkanélküliség? - Nincsen és nem is lehet!

Mindenkinek biztosítjuk a munkához való jogot!

Videó a szocialista munkáséletről, amiből az is kiderül hogy az alkoholizmus az életszínvonal emelkedésének közvetlen következménye, hiszen sokan már tényleg nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel és a pénzükkel. 

Tovább Szólj hozzá

szocializmus

2015. már 24.

Randizási tanácsok 1930-ból

írta: Dédi Dédi
Randizási tanácsok 1930-ból

Néhány tanács ma is megállja a helyét, néhány azonban mai szemmel meglehetősen vicces.

A tanácsokat a Click Parade magazin publikálta 1938-ban.

 

Íme néhány gyöngyszem: 

1. Ne beszélj olyan témákról ami a partneredet nem érdekli - például a divatról

article-0-1b95be99000005dc-501_634x441.jpg

 

2. Ne ülj furcsa pózban, és még ha unod is a beszélgetést, ügyelj arra hogy ez ne látszódjon - ha pedig rágózni akarsz, ami egyébként nem tanácsos - tedd azt diszkréten 

article-0-1b95bea9000005dc-168_634x471.jpg

 

3. Fogd vissza magad! Próbáld meg nem megbeszélni a főpincérrel, hogy legutóbbi alkalommal milyen jól érezted magad valaki más társaságában! A férfiak teljes figyelmet igényelnek!

article-0-1b95c46c000005dc-978_634x497.jpg

 

4. Ne legyél érzelgős, a férfiak nem kedvelik a könnyeket - különösen nyilvános helyen!

...
Tovább Szólj hozzá

2014. jan 08.

A legjobb régi ételreklámok

írta: Dédi Dédi
A legjobb régi ételreklámok

Kis szünet után újra egy izgalmas gasztró témával jelentkezünk mégpedig a legjobb szocialista kajareklámokkal. 30-on felül ki ne emlékezne Hurka Gyurkára vagy az "Ági van?" nevezetű bájosan idétlen reklámokra! Ezeknek nagy részét máig elismert reklámszakemberek és filmesek készítették és lássuk be, egyik-másik régi reklámfilm tényleg nem is volt olyan rossz.

Minden benne van ezekben ami minket itt a blogon érdekel, valami igazán régi illetve természetesen gasztronómia is. Kommentekben várjuk, hogy kinek melyik a kedvence, illetve melyiket hiányoljátok a rövid összeállításból!

Hurka Gyurka

 Négercsók

Ági van?

Márka  

Tovább Szólj hozzá

reklám gasztro retro reklám

2013. sze 09.

Fácán gesztenyével

írta: Dédi Dédi
Fácán gesztenyével

Fácán gesztenyével

 

A megtisztított fácánt kívül-belül megsózzuk és hasüregét teletömjük megtisztított sültgesztenyével. A hasnyílását egy fogpiszkálóval betűzzük és a fácánt vörös borral és tejfellel öntözve pirosra sütjük. Tálaláskor a benne lévő geszteyét a tál két oldalára rakjuk. 

dining-room-inspiration-pheasant-vintage-wallpaper-natural-renovation.jpg

Vízváry Mariska szakácskönyve

Tovább Szólj hozzá

fácán régi recept sült fácán fácán gesztenyével

2013. sze 08.

Budai kuglóf

írta: Dédi Dédi
Budai kuglóf

Budai kuglóf

 

8 deka vajat habosra kavarunk 5 deka cukorral. Beleütünk egyenként 3 tojássárgáját, hozzáadunk egy csipet sót, 1 deka kevés tejben feloldott élesztőt, 30 deka lisztet, pár szem mazsolát és körülbelül 2 deci tejet. Jól kidolgozzuk, és kikent, meghintett formába öntve (úgy hogy csak félig legyen tele), megkeletjük s aztán megsütjük.

oetker4_1.preview.jpg

Az Inyesmester szakácskönyve (Budapest, 1933, Athenæum)

Tovább Szólj hozzá

sütemény kuglóf régi recept dédi receptjei

2013. sze 07.

Bárányhús majorannával

írta: Dédi Dédi
Bárányhús majorannával

Bárányhús majorannával

 

A bárányhúst, mely lehet felerészben hátulja, felerészben eleje, rendes húsleves módjára főzzük. Mikor már jól forr, beleteszünk zellert, petrezselyemgyökeret, sárgarépát és pár szem borsot. Mikor a hús megpuhult, kivesszük, levét szitán jól lecsurgatjuk, vítzzel leöblítjük és fölszeleteljük. A levest átszűrjük és újra felforraljuk. Vékony rántást készítünk, és kevés tisztított majorannát teszünk bele és addig pároljuk, míg a rántás szép aranysárga lesz. Ekkor föleresztjük a levessel, és az előzőleg megfőtt és karikáravágott kiflikrumplit teszünk bele. Végül beletesszük a bárányhúst, és mégegyszer fölforraljuk. 

 

Resting_Lamb_and_Head_of_a_Lamb,_by_Hans_Holbein_the_Younger.jpg

Az Inyesmester szakácskönyve (Budapest, 1933, ...

Tovább Szólj hozzá

receptek bárány nosztalgia bárányhús régi recept nagyanyáink receptjei

2013. sze 01.

Kocsonya magyarosan

írta: Dédi Dédi
Kocsonya magyarosan

Kocsonya magyarosan

Tizennegyedik fejezet

Második szakasz

Egy fél sertésfejet, két lábat, farkat tisztán megmosva elvagdalunk, ismét megmossuk és hideg vízben főni tesszük. A levét megsózzuk, habját leszedjük, kevés csöves paprikát, néhány gerezd fokhagymát és egy szál petrezsejmet és sárgarépát téve hozzá. Midőn a hús megpuhult kiszedjük, a levét asztalkendőn átszűrjük, zsírját leszedjük, a húst lapos tálakra szépen kirakjuk, a levét, midőn szépen megtisztul, reá-öntjük és hogy megaludjék, hideg helyre teszszük.

stock-photo-8632227-vintage-clip-art-and-illustrations-pig-head-on-tray.jpgDobos C. József - Magyar–franczia szakácskönyv (Budapest, Magyar–franczia szakácskönyv (Budapest, 1881)

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása